Hvordan er markedet for salg af ferieboliger ved Sydkysten i Bulgarien i 2011

By , April 4, 2011 01:07
 
Det kan som dansker være svært at skabe sig et overblik over hvordan markedet for salg af ferieboliger er i netop det område i Bulgarien, hvor du ejer en bolig. Det gør i Bulgarienview DK nu noget ved.   
Vi har ”fingeren på pulsen”  i de nedenfor nævnte byer, som dækker vores geografiske markedsområde, og kommer med vores bud på hvordan vi ser den aktuelle markedssituation.
 
Elenite 
Her er luksuriøse fire stjernede hoteller og 7 store ferie resorts, alle lokaliseret direkte ud til Sortehavet.
 
Området tiltrækker købere som ønsker at holde ferie i et naturskønt område.  Resortet er fuldt udbygget, men der er et stort udbud af gensalgs lejligheder fra englændere og Irlændere som ønsker et hurtigt salg.  
 
 
St. Vlas
St. Vlas er et attraktivt sted at købe feriebolig. Årsagen hertil skyldes den gode infrastruktur, at området er næsten fuldt udbygget samt etableringen af den moderne marina. Jo tættere boligen er placeret på marinaen jo højere er salgsprisen. Er der fra boligen endvidere panorama view over Sortehavet mod syd, vil prisen være en af de højeste på sydkysten. Der er opført et par store og meget velfungerende resorts med en høj bygge standard og et velorganiseret management.
 
I den gamle bydel i St. Vlas stiger salgsprisen jo tættere boligen er placeret på byens centrum. Der er stadig gang i byggeriet af boliger med 10 til 15 enheder.  
 
Området mellem Sunny Beach og St.Vlas er karakteriseret ved nogle store komplekser som har et rigt udbud af fælles faciliteter. Priserne er lavere end i St.Vlas fordi her ikke er nogle restauranter og forretninger samt ingen sandstrand.
Kosharitza
Kosharitza ligger 4 kilometer bag ved Sunny Beach, og “læner” sig op af Stara Plania bjergene, hvorfra der er et flot view ned over Sunny Beach over Sortehavet. Her er opført lejligheder i alle størrelser, samt rækkehuse og individuelle boliger. 
I nogle af komplekserne betaler flere af brugerne ikke fællesudgifter til management firmaet og vedligeholdelsen er derfor meget mangelfuld. Dårligt vedligeholdte komplekser giver et dårligt helhedsindtryk og vanskeliggør et salg. Her er mange boligejere fra de britiske øer som prøver at sælge, inden banken overtager boligen på en tvangsauktion. 
 
Sunny Beach
Byen er prismæssigt opdelt i tre områder. Det dyreste område strækker sig fra stranden mod vest til hovedgaden. Her er kun ganske få byggegrunde tilbage. De højeste salgspriser er i den nordlige bydel, hvor de store fire- og fem stjernede hoteller er placeret. I den centrale del af byen, ved hovedstrøget kaldet ”blomstergaden” er priserne mere moderate på grund af støjen fra de mange restauranter og barer.
 
I området fra hovedgaden og ud til hovedvejen mellem Burgas og Varna mod vest, er udbudet af ferieboliger overvældende og priserne lave. I flere af kvartererne er infrastrukturen meget mangelfuld og her er stadig en del ledige byggegrunde.
 
I området vest for hovedvejen, mellem Burgas og Varna er de laveste kvadratmeter priser på sydkysten og her opføres i øjeblikket ca. 300 lejligheder.
 
En del Bulgarske banker gav for 5 til 6 år siden boliglån til udlændinge på 60% af salgsprisen mod pant i boligen. Mange Irer og Englændere har ikke kunnet overholde deres forpligtelser og bankerne har overtaget mange lejligheder på tvangsauktion, som de nu udbyder til salg til restgælden. Det store udbud af boliger fra bankerne presser priserne voldsomt i Sunny Beach.  
 
Der er i øjeblikket ca. 3000 boliger til salg.
 
Nessebar
Der er mangel på billige lejligheder i Nessebar. Byen tiltrækker kunder som nu eller på et senere tidspunkt har planer om at bosætte sig i Bulgarien. I byen er der ca. 10.000 indbyggere. Det gamle Nessebar ude på halvøen, byens grønne områder samt byens rige forretningsliv tiltrækker mange kunder.   
 
Ca. 2 kilometer syd for Nessebar ligger et område kaldet Chernomore, kun få minutters gang til en af de bedste sand strande. Den katastrofale infrastruktur og megen byggesjusk presser priserne voldsomt.
 
Ravda
Ravda har som mange andre byer ved Sortehavet oplevet et bygge boom som stoppede med den globale finansielle krise i 2008. Mange af de mindre bulgarske developere gik konkurs og her er stadig mange ufærdige bygninger som skæmmer bybilledet. 
Her findes lige fra et stort 5 stjernet feriekompleks i første række til Sortehavet, over resorts med ca. 150 enheder, til mindre bygninger med 25 enheder. Gensalgs priserne er også her under pres på grund af at mange bygherrer er tvunget til at nedsætte prisen for at imødekomme kundernes ønsker.
Aheloy
Her er indenfor de seneste 5år opført ca. 3000 lejligheder fordelt på 4 velfungerende resorts som alle har en god beliggenhed.   
 
Ejerne af har stadig en del lejligheder til salg og tilbyder nogle fordelagtige finanserings muligheder og priser for at få de sidste boliger solgt. Det påvirker gensalgs markedet i negativ retning.   
 
   
Pomorie
Pomorie er kendt for de mange spa- og welness-  samt rekreationscentre, samt den helsende mudder og tiltrækker folk med helbredsproblemer. Byen kan opdeles i to områder, den gamle bydel som ligger på en tange der stikker ud i Sortehavet, samt den nyere bydel som ligger nær ved hovedvejen mellem Sunny Beach og lufthavnen i Burgas.
 
I den gamle bydel er der ca. 20 byggeprojekter under opførsel og infrastrukturen er meget mangelfuld. Området ligner en stor byggeplads og det påvirker kundernes købelyst betydeligt.
 
I den nyere bydel er der opført nogle store resorts i første række til Sortehavet, i en byggestil som tiltrækker mange kunder. 
 
Sarafovo
Byen er et undervurderet ferieresort, fordi mange kunder er af den opfattelse at placeringen nær ved den internationale lufthavn giver en masse støjgener. Fakta er at flyene ikke flyver over byen  og at højdeforskellen til lufthavnen virker som en støjvold. 
 
Her er resorts fra 30 til 400 enheder. Priserne er lavere end i nabo byerne på grunde af byens dårlige omtale som dog er aldeles uberettiget.  
 
 
Chernomoretz
Den hyggelige fiskerlandsby som ligger 25 kilometer syd for Burgas har meget at tilbyde. 5 strande i gåfstand, billige restaurenter, samt et charmerende bymidte med brostensbelagte gader. De fleste ferie komplekser ligger i den bymæssig bebyggelse og har ikke det store udbud af fælles faciliteter.
Her er et stort veldrevet resort, soml er placeret lige udenfor byen i første række til Sortehavet. Gensalgs priserne er påvirket af at bygherren stadig har en del lejligheder til salg i den seneste opført etape.
Sozopol
Byen er en af de meste eftertragtede steder at købe en feriebolig i ved sydkysten. Det skyldes bl.a. den charmerende gamle bydel, nogle flotte sandstrande, den nye marina samt det flotte landskab som omgiver byen, samt det faktum at geografien gør at mange boliger har et flot panorama view ud over Sortehavet eller Strandja bjergene. Flere bydele er dog ved at være overbebygget.
Her er opført nogle store og meget velfungerende resorts med en høj bygge standard og et velorganiseret management.
Budjaka halvøen syd for byen er næsten ved at være fuldt udbygget, men skæmmes af nogle halvfærdige byggerier, hvor developerne er løbet tør for penge. Der er ikke blevet handlet mange boliger i området,fordi der ikke er mange kunder der efterspørger lejligheder i den dyre prisklasse.     
  
Købers marked.
Det er stadigvæk købers marked for handel med ferieboliger, men det ser ud til at der er flere købere på markedet end sidste år. Bulgarien er nu det mest interessante land for russerne at købe en feriebolig i. Såfremt det lykkedes at komme med i Schengen aftalen, vil det øge interessen for at købe bolig i Bulgarien.
 
Desværre er Bulgarien markedsført som et billigt sted at købe en feriebolig i og mange af kunderne har nogle urealistiske forventninger til prisniveauet. Selv de Russere som har råd til at købe en bolig i den dyrere prisklasse, efterspørger billige lejligheder.

Leave a Reply

Panorama Theme by Themocracy